Grootse plannen voor 2018!

Grootse plannen voor 2018!

Eh voilà, hier is ie dan: onze eerste digitale nieuwsbrief. Nog net op tijd om onze beste wensen aan jou over te maken voor het nieuwe jaar: een goede gezondheid voor jou en je familie, een fijne buurt en een vreedzame samenleving, waarbij niemand wordt uitgesloten.

Sinds de laatste buurtreceptie is er flink gewerkt achter de schermen en daar willen we je alvast iets over vertellen. En verder laten we je weten wat er nog allemaal in de steigers staat voor dit nieuwe jaar.

We hopen je spoedig weer te zien op één van onze volgende evenementen.

VZW PIM wordt het Huis van Abraham

Op de ‘Goede Buren’-receptie op 28 oktober werd het aangekondigd: de vzw PIM, die de parochiezaal van de Meulenberg beheert, wordt in 2018 omgevormd tot een Huis van Abraham.

Er werden nieuwe leden geworven, het bestuur en de statuten worden aangepast en een Algemene Vergadering wordt voorbereid.

De belangrijkste wijziging is dat het Huis een plaats wordt die niet alleen wordt gebruikt, maar ook beheerd en onderhouden door de verschillende gemeenschappen op Meulenberg in Houthalen.

De organisatie wordt daarom aangepast zoals in bijgaande afbeelding.

 

Een nieuwe functie voor het Huis van Abraham

De activiteiten van de vzw PIM blijven  dezelfde, maar het huis van Abraham krijgt er nog een nieuwe functie bij.

Naast feestzaal en ontmoetings- en verenigings-lokaal, wordt het huis ook een ‘leerhuis’ om de eigen én elkanders traditie beter te leren kennen.


Leren van de eigen en elkanders traditie…. Dat kan in het Huis zelf, met een lezing of een gespreksavond, maar er wordt ook flink ingezet op het gebruik van sociale media: een website, een blog en een Facebookpagina.

Startreceptie

Onze startreceptie op 28 oktober was een succes. Bekijk hier de foto’s van deze avond of klik op de uitnodiging.

De buurtkalender

Wil je de zaal huren voor je vereniging of een familiefeest?
Kijk dan op www.buurtkalender.be of die dag de zaal nog vrij is!Wil je naast de grote zaal ook de kleine zaal huren? Ook dat kan.
Alle info en hoe je moet reserveren vind je op de website.
Klik op de foto en je bent er!

Huis van Abraham sluit aan bij AIF+

 

Vzw AIF+, Actieve interculturele Federatie+, is een multiculturele koepelvereniging erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Vzw AIF+ brengt Nederlandstalige sociaal-culturele

verenigingen samen waarbij leden van verschillende nationaliteiten zijn aangesloten. De verenigingen bevinden zich in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel.

 

 

 

Zeynep, educatieve medewerker bij AIF+, is afkomstig van en woont nog steeds in Houthalen. Zij komt tweewekelijks bij het huis van Abraham permanentie doen van 10u tot 12u.

 

 

Visie: Lokaal, regionaal, mondiaal.

Het huis van Abraham wil er aan werken dat er meer frequente contacten komen tussen mensen van verschillende levensbeschouwingen om met elkaar kennis te maken, elkaar beter te leren kennen, en om samen én van elkaar te leren.

Dat is de sleutel voor een vredige samenleving, hoe verschillend we ook zijn. Het is onze overtuiging dat mensen beter worden van samenwerking en dialoog.

Lees verder op onze website!

Belgische staatsveiligheid verspreidt brochure over het salafisme.

24/1/2018 (vrt.be): De Staatsveiligheid zal brochures verspreiden om mensen bewust te maken van het salafisme in ons land. De brochures zullen verdeeld worden onder politiediensten, parketten, gevangenissen en gemeentebesturen, maar is ook bedoeld om het grote publiek te bereiken.

Een stukje uit de tekst:
Hoewel het salafisme zeer zichtbaar is, ongetwijfeld als gevolg van zijn sterk activistische inslag, blijft het een marginaal fenomeen binnen de Belgische moslimbevolking.
Van de ongeveer 600.000 à 700.000 moslims in België zijn slechts enkele duizenden salafist (alle strekkingen samengeteld). Enkele honderden daarvan steunen openlijk of in gesloten kring de jihadistische groeperingen en hun daden.

Klik op de foto om de volledige brochure te lezen.

Opengebedshuizendag

6 december 2017: het Huis van Abraham sluit aan bij de Opengebedshuizendag.

Het Vlaamse Agentschap Inburgering en Integratie organiseert jaarlijks samen met de gebedshuizen en de Limburgse gemeentebesturen een Opengebedshuizendag.

Het Huis van Abraham werkt nu mee aan de invulling van de eerstvolgende Opengebedshuizendag in mei 2018.

Kijk hier naar de tvl-reportage n.a.v. de opengebedshuizendag in Houthalen in 2016.

 

Upcoming: film Layla M. 30 januari a.s.

organisatie: Dienst Samenleven en CC Maasmechelen

Layla M. won tijdens het Nederlands Film Festival 2017 twee Gouden Kalveren: ‘beste actrice’ voor debuterende hoofdrolspeelster Nora El Koussour en ‘beste mannelijke bijrol’ voor Mohammed Azaay die haar vader speelt.

De 18-jarige Layla is een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. Ze komt vrij voor haar mening uit en stoort zich aan het negatieve beeld over Marokkanen en het islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en ze zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Tegen hun wil sluit ze zich aan bij jonge moslims die strijden voor de acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Layla M. is genuanceerd uitgewerkt, scherpzinnig en intelligent in zijn analyse. Een bijzonder krachtig drama over een jonge vrouw op zoek naar identiteit, gemeenschap en een doel in het leven.

duur: 98 min.
prijs: 4 euro