UPDATE: Activiteit in de kijker


Boekpresentatie – Botsen De Beschavingen?

Twintig jaar na 9/11 staat het boek ‘Botsen de beschavingen?’ stil bij de maatschappelijke polarisatie die sindsdien escaleerde. Bart De Wever en Khalid Benhaddou gaan samen op zoek naar een antwoord op deze vraag en sparen daarbij geen heilige huisjes. 

Je bent welkom op vrijdag 26 november 2021 om 19.30u. in het Casino Modern in Genk (André Dumontlaan 2). Na een inleiding door burgemeester Wim Dries laten we Bart De Wever en Khalid Benhaddou aan het woord onder begeleiding van Lisbeth Imbo (VRT). De avond wordt afgesloten met een signeersessie en een receptie vanaf 21.30u.

Kom jij ook? De toegang is gratis maar inschrijven is wel verplicht via dit online formulier. Denk eraan de avond zelf je Covid Safe Ticket op zak te hebben.

Tot dan!


i.s.m. jong ACV Genk


Zaterdag 20 november : Studiedag Heldere Bronnen over Ibn-Al-‘Arabi
(9u30-16u00) …. Uitgesteld naar zaterdag 12 maart 2022

Ibn al-‘Arabi (Murcia 1165 – Damascus 1240), ook al-saych al-akbar ( de ‘Grootste Meester’) genoemd, is – samen met Rumi – een van de beroemdste mystici uit de geschiedenis van de Islam.

Gregory Vandamme, Christine Gruwez en Marc Colpaert komen in de voormiddag het belang van Ibn al-‘Arabi en zijn visie op verbeelding en kosmos toelichten.

In de namiddag vertellen Mohamed Ridouani, Benoît Standaert, Nyanchama Okemwa en Birsen Taspinar hoe de spirituele verbeeldingskracht van de filosoof nog steeds herkenbaar is en hun hedendaagse praktijk inspireert.

Het geheel wordt opgeluisterd met soefi-muziek door Rachid Akhdim.

Wil je méér weten? Lees hier een interview met Marc Colpaert, de vertaler van het nu in het Nederlands uitgebrachte boek over deze mysticus.

Info en inschrijving voor de studiedag.


Maandag 15 november om 19 uur, gratis, maar inschrijving verplicht.

‘Lgbt en moslim? Dat kan en mag toch niet? Bestaat dat wel?’ Het lijkt een tegenstrijdigheid, roept vragen op, reacties van ongeloof, verwondering en onbegrip. Bij sommigen een mate van weerstand en zelfs weerzin. In het kader van de ‘Week van de Taboes’, geeft Wim Peumans een boeiende lezing over seksualiteit, migratie en religie.

In zijn spraakmakende boek Habibi brengt Wim Peumans, op basis van bekroond, jarenlang onderzoek, openhartige en vaak ontroerende portretten van lgbt-moslims in België en Nederland. Uit de verhalen spreekt een strijd tussen twee werelden: de wereld van de ouders en die van lgbt’s. Gekneld tussen hoop en angst, verwachtingen en dromen, spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, God en zichzelf, zijn de mannen en vrouwen die Wim sprak vooral op zoek naar liefde; naar iemand die ze habibi – mijn liefje – kunnen noemen. Na afloop van de lezing, kan je vragen stellen en is het boek verkrijgbaar.

Wim Peumans is schrijver. In 2022 is hij de Vlaamse writer-in-residence bij de Jan van Eyck Academie (Maastricht). Wim behaalde een doctoraat in antropologie en was verbonden aan de universiteiten van Leuven, Canterbury en Johannesburg. Hij is de auteur van twee bekroonde wetenschappelijke boeken, een politieke biografie en ‘Habibi’. Wim is voorzitter van The Building, een open kunstatelier voor jongeren uit Genk en omstreken.

Meer info over het boek
https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2825749/habibi en www.wimpeumans.be

Dinsdag 9 november 2021, vier avonden, telkens om 19u30, deelname gratis (promotie)

Uitgesteld naar 2022 (omwille van quarantaine van één van de begeleiders)