TV Limburg: christenen en moslims ondertekenen een gezamenlijke engagementsverklaring in Houthalen-Helchteren

TV-Limburg, 5 mei 2019. 

“In Houthalen-Helchteren hebben de geloofsgemeenschappen een gezamenlijke verklaring ondertekend. Turkse en Marokkaanse moslims, katholieken en de Grieks-orthodoxe kerk gaan de dialoog aan én gaan samenwerken. Zo komt er een initiatief rond hulp voor het asielzoekerscentrum. Het was vandaag de Limburgse Open Gebeds- huizendag in acht gemeenten. …

Vier geloofsgemeenschappen in Houthalen-Helchteren, de Turkse, de Marokkaanse, de katholieke en de Grieks-orthodoxe, ondertekenen een gemeenschappelijke verklaring, een oproep tot dialoog, ondanks alles wat fout gaat én een krachtig signaal waar lang aan gewerkt is.”

Klik hier om de reportage te bekijken.

Of lees hier de verdere tekst en de interviews….

Muhammet Aslan (secretaris Groen moskee): “Om te laten zien dat we samen kunnen werken met verschillende ideeën, verschillende godsdiensten en dat we samen naar de gemeenschap toe een duidelijk signaal kunnen geven.

muhammet

Hubert Schepers (katholieke gemeenschap-): “Waar we uitdrukkelijk kiezen voor dialoog, voor verstandhouding, voor vrede, voor verzoening, en ons inzetten voor degenen die het kwetsbaarst zijn en voor de armste mensen in onze gemeente. We denken o.m. ook aan de asielzoekers in Helchteren.”

hubert

“Open Gebedshuizendag vond plaats in acht Limburgse gemeenten en daarmee is Limburg een absolute voortrekker als multiculturele, maar ook multireligieuze provincie.”

André Kalumba (pastoor Houthalen-Helchteren): “Die verschillende gemeenschappen die samen komen om te getuigen dat we allemaal Gods kinderen zijn. We kunnen samen op weg gaan ondanks onze verschillen.

andré

Kenan Akyil (jongerenbestuur Groene moskee): “Hier in Limburg is er natuurlijk het mijnverleden en vandaag bewijzen we dat het mijnverleden een succes is geworden”.

kenan_OGD

Bayram Saatci (Agentschap Integratie en Inburgering): “Ongekend is onbemind. We willen net die bruggen slaan. We willen dat mensen elkaar ontmoeten. En op die manier willen we ook de vooroordelen over de verschillende gemeenschappen wegwerken.”

bayram

Klik hier om te kijken.