Karen Armstrong in Brussel 17/3/2018

Waarom is Karen Armstrong een belangrijke stem vandaag in het islamdebat?

Bijgaand een kort fragment, ondertiteld, uit het interview van zaterdag (Klarafestival,  The Psalms Experience).

In het fragment vertelt ze hoe ze na een periode van absolute desinteresse in godsdienst of geloof, op reis ging naar Jeruzalem om er een documentaire te maken over Paulus en daar het jodendom en de islam (vanaf 0:55) ontdekte.

Veel mensen spreken negatief over de islam. Karen Armstrong brengt een positief, genuanceerd, soms evenzeer kritisch verhaal: een belangrijk ‘tegengeluid’ in deze tijd vanuit godsdienstwetenschappelijke hoek.

Het volledige interview, met o.m. ook haar inleidende voordracht hoe het lezen van de Psalmen bijdraagt tot groeien in mededogen,  vind je hier:

Karen Armstrong doet belangrijk werk om de ‘charter of compassion’, zeg maar de Universele Verklaring van het Mededogen te promoten. Geen samenraapsel vanuit verschillende tradities of geloven, maar een belangrijke, gemeenschappelijke kern van de meeste religieuze tradities: de gulden regel.

Een introductie vind je hier (met Nederlandse ondertiteling*):

* Het Engelse ‘compassion’ wordt niet goed vertaald met ‘compassie’. Het is vreemd dat dikwijls gezegd wordt dat ‘Compassion’ geen goede Nederlandse vertaling zou hebben. Een goede vertaling is het minder goed gekende woord Mededogen, maar misschien nog beter is Barmhartigheid, ook al is dit laatste woord ietwat in onbruik geraakt: ‘Compassion’ als liefde, empathie, maar steeds mét de bijhorende actie die er mee deel van uit maakt, zoals in het evangelieverhaal van de Barmhartige Samaritaan.

De ‘charter of compassion’ , de Universele Verklaring van Mededogen (of Barmhartigheid) vind je hier:

Volg of steun het werk van Karen Armstrong:

https://charterforcompassion.org/