De oude parochiezaal van Meulenberg? Het nieuwe Huis van Abraham!

Zaterdagavond 21 april 2018. Mooi, zonnig weer. Ik spring even op de fiets en rijd naar het centrum van Meulenberg, waar naast de parking aan het kerkje de parochiezaal ligt.

Buiten staan enkele mooi opgeklede kinderen en jongeren selfies te maken tegen de  lichtgroene muur en op de betonnen bakken op het pleintje. De zaal ligt er mooi en rustig bij. De deur, versierd met een rood lint met opschrift ‘party area’ en enkele ballonnen, staat open. Je hoort oosters klinkende muziek uit de feestzaal naar buiten komen.

IMG_20180421_182214

Gisteren werd hier nog gewerkt en werden de deuren en ramen een laatste keer gelakt. Het opknappen van de oude met zwarte graffiti besmeurde parochiezaal, is met hulp van vrijwilligers en verenigingen uit de buurt, en ondersteund door de technische dienst van de gemeente, tot een goed einde gebracht. En iedereen is tevreden en trots op het resultaat. Families uit de buurt, hebben terug een mooie zaal om te feesten: verjaardagen, verlovingen, een huwelijk, zelfs al eens een feest ter gelegenheid van de veilige terugkomst van een hadjpelgrim… Maar ook de verenigingen zijn tevreden: zo kregen we al een complimentje van de mensen van Samana, het vroegere ziekenzorg.

Dit hebben we samen gedaan: mensen van de parochie én van de moskee, vrijwilligers van het buurthuis, en de gemeente.

IMG_20180412_110341IMG_20180413_09462630716719_1843216129049852_2814067842264072192_n_2IMG_20180418_134803Afbeelding van roel paredis(2)IMG_20180418_151739_2

Sensibiliseren en mobiliseren

Wekenlang is er aan gewerkt om mensen en verenigingen uit de buurt te betrekken, te sensibiliseren en te mobiliseren. Op 3 maart plaatsten we de eerste ‘post’ op Facebook.  Flyers met de titel “‘Wij vragen respect voor Meulenberg en de parochiezaal” met foto’s van de gehavende parochiezaal werden hier en daar neergelegd; er werd over gesproken en gediscussieerd, in de parochie en in de moskee.

Vanuit diverse hoeken werd op de foto’s verbolgen gereageerd. De overheersende reactie in de buurt was eerder onmacht met een beetje schaamte voor wat een aantal zich van geen of weinig kwaad bewust zijnde jongeren hadden uitgehaald.

Maar hebben we het niet allemaal zo ver laten komen?

Op 10 maart zorgde onze oproep om de flyer op Facebook te delen voor 450 views en zo kwam de campagne stilaan op gang.  Op 13 maart kwam de foto van de gehavende parochiezaal in het Belang van Limburg terecht. De burgemeester bevestigde dat er gezamenlijke acties zouden worden ondernomen.

artikel parochiezaal_BvL_13032018

Start van de werken

De eerste foto van de start van de werken op de pagina van het Huis van Abraham, werd door meerdere bezoekers gedeeld en kreeg uiteindelijk méér dan 2.000 views, een nieuw record in ons prille bestaan. Op internetgazet.be kregen we een artikeltje van Jef Lingier. Overal werd de actie werd als positief nieuws gebracht. Jef omschreef het als: “Een mooi initiatief: moslims en kristenen werken samen aan het Huis van Abraham“.

artikel internetgazet_20180418

En nu verder!

Het sensibiliseren en het mobiliseren heeft gewerkt. Nu moeten we de ontstane samenwerking zien vast te houden en uit te diepen en ons zeker niet laten ontmoedigen door de wellicht toch nog hier en daar opduikende tegenvallers. De oude parochiezaal kan dan een nieuwe, mooie toekomst krijgen ….  als Huis van Abraham.

Het zal voor alle families en verenigingen die de zaal voor feesten of samenkomsten gebruiken, alvast een hele opluchting zijn dat ze opnieuw in een mooi uitziend gebouw kunnen komen. Het werk dat we samen deden, straalt nu reeds positief af op de buurt.

We danken dan ook iedereen die is langs gekomen om zijn steun uit te spreken en een babbeltje te slaan, en alle vrijwilligers en verenigingen die de handen uit de mouwen hebben gestoken en met de technische dienst hebben meegewerkt.

Bedankt iedereen om het steentje dat jij hebt bijgedragen aan het Huis van Abraham, het nieuwe gemeenschapscentrum van Meulenberg!!

More to come 🙂

 

 

Pim_logoWORDT

400dpiLogo